Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ (ΚΟΥΡΟΥΝΙ)

Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ (ΚΟΥΡΟΥΝΙ)

Η χερσόνησος της Κορώνης βρίσκεται στο ΝΑ της πόλης του Πόρτο Ράφτη χωρίζεται από την απέναντι ξηρά που βρίσκεται η περιοχή Αυλάκι με ένα μικρό πέρασμα, στην χερσόνησο της Κορώνης μια περιοχή με μεγάλη αρχαιολογική σημασία βρίσκεται ο μικρός ομώνυμος οικισμός. 
Αμερικάνικη αρχαιολογική εταιρία ξεκίνησε το 1959 ανασκαφές στην χερσόνησο πετυχαίνοντας μεγάλες ανακαλύψεις για τον ρόλο της τον 3ο αιώνα π.χ. στον Χρεμωνίδειο πόλεμο. Οι Αθηναίοι εκείνη την εποχή είχαν συμμαχήσει με τον βασιλιά της Σπάρτης Άρεα Β' και τον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Β' τον Φιλάδελφο προκειμένου να ελευθερώσουν την Αττική από την κυριαρχία του Μακεδόνα βασιλιά Αντίγονου Β' Γονατά. 

Την περίοδο εκείνη συγκεκριμένα στο διάστημα της διετίας (267 - 265 π.χ.) έφτασαν στην χερσόνησο της Κορώνης οι Αιγυπτιακές δυνάμεις του Πτολεμαίου Β' με αρχηγό τον στρατηγό Πάτροκλο δημιουργώντας βιαστικά πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 
Ο Πάτροκλος με την αποστολή του παρέμειναν μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή λίγους μήνες, η διαμονή έμεινε μυστική γι'αυτό δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές του Πλούταρχου αλλά οι Αμερικάνοι αρχαιολόγοι μελετώντας τα ευρήματα κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. 
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν 32 νομίσματα από τα οποία τα 24 ήταν νομίσματα του Πτολεμαίου Β' και Αιγυπτιακά αγγεία του 3ου αιώνα π.χ. οι εγκαταστάσεις ήταν πολύ πρόχειρες ενώ δεν βρέθηκαν στην χερσόνησο προηγούμενες αρχαιολογικές στρώσεις ανθρώπινης εγκατάστασης.

Ο σύγχρονος μικρός οικισμός της Κορώνης άρχισε να δημιουργείται το 1960 από κατοίκους του Πόρτο Ράφτη με τους ίδιους κανόνες και όρους δόμησης με την υπόλοιπη πόλη αλλά πριν οι αρχαιολόγοι καταλήξουν στα συμπεράσματα τους για την αρχαιολογική σημασία της περιοχής. 
Το 1976 οι 23 πρώτοι οικιστές δημιούργησαν τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κορώνης Πόρτο Ράφτη με πρόεδρο τον Δικαίο Πετρόγγονα αλλά την επόμενη χρονιά η ολομέλεια του Αρχαιολογικού Συμβουλίου χαρακτήρισε ολόκληρη την χερσόνησο της Κορώνης αρχαιολογικό χώρο. 

(Πηγή: el.wikipedia.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου