Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

---Κοίμησις Θεοτόκου: Ο μεγαλύτερος ναός και πολιούχος της πόλης του Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης λίγο βορειότερα από την Οδό Γρέγου. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεμελιώθηκε το 1986 και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του το 1988, τα εγκαίνια του ναού έγιναν από τον μητροπολίτη Αττικής Αγαθόνικο.

---Άγιος Σπυρίδωνας: Στις νότιες ακτές του όρους Περατή εκεί που βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Ράφτη με το μεγαλύτερο πάρκινγκ του δήμου που πήραν το όνομα της ομώνυμης εκκλησίας. Είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες της περιοχής, η ανέγερση έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα την ίδια εποχή που έγινε η ανέγερση πολλών εκκλησιών στα Μεσόγεια μετά την Συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρντζή (1774) που παραχωρούσε θρησκευτική ελευθερία στους χριστιανούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

---Άγιος Νικόλαος: Στο καθαυτό λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, στα δυτικά του κόλπου είναι από τις παλιότερες εκκλησίες χρονολογείται στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας αφού ο Μωάμεθ Β' είχε παραχωρήσει τις πρώτες θρησκευτικές ελευθερίες στους χριστιανούς.

---Αγία Μαρίνα: Στην κορυφή του πετάλου που σχηματίζει ο κόλπος. Το 1700 καταστρέφεται είτε από τα κύματα είτε από τους πειρατές και ξαναχτίζεται στο 1750 στον απέναντι λοφίσκο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 
Στην περίοδο της Κατοχής μετατράπηκε από τους Ιταλούς σε πολυβολείο με αποτέλεσμα ο ναός της Αγίας Μαρίνας να χτιστεί οριστικά το 1950 (3 Ιουνίου) στον απέναντι παράκτιο χώρο όπου βρίσκεται έως σήμερα. 
Ο νέος ναός ο σημερινός ανεγέρθη με σχέδια του αρχιτέκτονα Βασιλείου Νικολαΐδη, τα εγκαίνια έγιναν το 1951 από τον μητροπολίτη Αττικής Ιάκωβο.

---Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Απέναντι από τον εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για τον παλιότερο ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος, μετά την μετατροπή-χρήση του από τους Ιταλούς σε πολυβολείο, μετονομάστηκε (1975) σε Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

---Ναός της Δρίβλιας: Παλαιοχριστιανικός ναός στα βόρεια του κόλπου.

---Αγία Κυριακή: Δικιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός του 12ου αιώνα στα βόρεια του κόλπου, ο οποίος καταστράφηκε το 1700 από πειρατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου