Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη την δεκαετία του ’60

Το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη την δεκαετία του ’60

Το λιμάνι του ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ εκτός από εμπορικό χρησιμοποιήθηκε για κάποια χρόνια και σαν επιβατικό λιμάνι. Η εταιρία Τόγια το 1960 με το πλοίο ΜΟΣΧΑΝΘΗ εκτελούσε τα δρομολόγια των Νότιων Κυκλάδων από το Πόρτο Ράφτη. Το πλοίο ήταν προπολεμικής ναυπηγήσεως, είχε καρίνα και ήταν αρκετά βαθύ.
Το «Μοσχάνθη» ήταν περίπου 500 τόννων, πολύ καλοτάξιδο και σπανιότατα έμενε στο λιμάνι λόγω καιρού. Η ταχύτητά του ήταν λίγο μεγαλύτερη των 10 μιλίων. Στους διαδρόμους και ειδικά στην Τρίτη θέση, έβλεπες επιβάτες με καλάθια γεμάτα πεσκέσια, δώρα για συγγενείς ή δώρα για πολιτικούς παράγοντες για κάποια ρουσφέτια.
«Μεγαλόχαρη»
megaloxari
Η χαρά των παιδιών (που παραθερίζαμε τα καλοκαίρια) ήτανε μεγάλη, όταν σφύριζε το πλοίο με τον χαρακτηριστικό του ήχο και έβγαινε μαύρος καπνός απο την τσιμινέρα ένδειξη ότι φθάνει στο λιμάνι. Τρέχαμε να το δούμε να δένει με την βοήθεια των λιμενεργατών και τους επιβάτες να κατεβαίνουν με τα καλούδια στα χέρια τους. Το λιμάνι έπαιρνε ζωή, φόρτωνε πάλι επιβάτες και εμπορεύματα και με τον χαρακτηριστικό του ήχο το πλοίο μας αποχαιρετούσε.
Το 1965 έβαλαν στην γραμμή Πόρτο Ράφτη – Κυκλάδες το πλοίο «Μεγαλόχαρη» πρώην «Αννα Μαρία». Πλήθος επιβατών ταξίδεψε με το «Μεγαλόχαρη» για προσκύνημα στην παναγία της Τήνου. Τελευταίο επιβατικό – οχηματαγωγό που έδεσε στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη ήταν το πλοίο «Σκίρων». Ήταν 25 Ιουλίου του 1974 .
Το "Σκίρων" στο Πόρτο Ράφτη
skiron
Στην προκυμαία κοσμοπλημμύρα. Σε ένα πανώ η φράση «Και δόξα τω λαώ». Η καταπακτή ανοίγει και 44 πολιτικοί κρατούμενοι, εξόριστοι στη Γυάρο, ελεύθεροι αποβιβάζονται. Θρίαμβος. Ο κύκλος των εκτοπίσεων στον ταραχώδη 20ο αιώνα κλείνει οριστικά.
Στο λιμάνι έφθαναν φρέσκα λαχανικά απο τις Κυκλάδες (τα λεγόμενα Συριανά) για να τροφοδοτήσουν την Αθήνα. Η βιομηχανία σιγαρέτων Καβάλας χρησιμοποιούσε αποκλειστικά το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη για τον εφοδιασμό της Αθήνας με τσιγάρα. Ο Συνεταιρισμός ΜΑΡΚΟ εφοδίαζε τα νησιά και την Βόρειο Ελλάδα με κρασιά και μούστο καθώς και εξαγωγές στην Μασσαλία.
Σοφία Γκλιάτη-Χασιώτη
9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

(Πηγή: www.marko.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου